Kozlekedes

Minden alkalommal amikor atkelek az uton eszembe jut,hogy ezek a kinaiak mindent forditva csinalnak...Most nem a "minden muanyag" dologrol van szo hanem az autokrol, az utakrol es a kozlekedesrol. Tudom,hogy az angolok is az ut bal oldalan vezetnek es a kormany az jobb felol van...de ez akkor is folhaborito egy magam fajta, "eloszor balra aztan jobbra nezek" emberkenek. Egyszeruen kikeszit,hogy balrol varom az autokat es aztan hirtelen elszaguld mellettem egy autobusz, legalabb 80 km/oraval...Mert igen gyorsan kozlekednek :) Vagy amikor a taxiba nem a vezeto melle, egyenesen az o helyere akarok beulni...
De a viccet felre teve, meg kell hagyni,hogy okosan ki van talalva itt minden. Nem kell peldaul a jelzo lampaknal megoregedni, vagy felorakat varni egy autobusz vagy egy metro utan. Az igaz,hogy sorba kell alni es a tegnap peldaul olyan hosszu volt egy iyen sor hogy a veget nem is lattam, a busz megallotol ket saroknyira meg mindig alltak az emberek. De mindenki turelmesen var mert tudjak,hogy hamarosan felulhetnek a buszra es egy jot aludhatnak :) Igen biza. Eleg furcsa volt nekem az elso napokban,hogy barmilyen tomegkozlekedesi eszkozre ultem fel, az emberek 80 szazaleka aludt...Aztan meg mindenki, annal a megallonal amelyiknel le akar szallni, hirtelen kinyitja a szemet es lepattan az illeto jarmurol. Hihetetlen :) Deeee, mostmar en is ezt teszem. Foleg ha haza fele jovok "Central" Hong Kongbol, ahonnan legalabb 40 perc az ut. Az alatt igazan jot lehet audni. Bevallom nem nagy kunszt a reszemrol ha esteleg elalszom,mert a vegallomas az Ancsika tombhaza elott van....
De azert jokat lehet nevetni amikor melletted vagy mogotted horkolnak az emberek :))
Masik jo dolog: az Octopus Card , vagyis a polip kartya. Nagyon jo, jol mukodik. Mindenre, nemcsak kozlekedesre, vasarlasra is, lehet hasznalni. Amikor eloszor veszed meg 150 HK Dollart, korulbelul 15 Euronak megfelelo osszeget, kell kifizetni amibol 100at el lehet utazni vagy vasarolni es a maradek 50et pedig vissza lehet igenyelni ha mar nem akarod a kartyat. Ez azt hiszem leginkabb a turistaknak jo.
Az utazas viszont nem olcso. Eleg surun kell feltotogessem en is a kis kartyamat mert pledaul egy utazas a belvarosba 43 dollar. Vagy ha csak itt a kozelbe megyek is 20 korul van. Ha viszont nincs eleg penz a kartyadon akkor mehet minuszba az osszeg. Azt hiszem (de ebben nem vagyok biztos) egeszen 50 dollarig. Vagy fizethetsz keszpenzzel, de pontos penzed kell legyen,mert nem adnak vissza. Van egy kis doboz es abba kell bedobni.
A buszon a kedvenc helyem az a vezeto feje folott van. Nagyon jo onnan a kilatas es a hely is nagyobb valamivel. Double decker-eknek nevezik oket es nagyon nagyon hasznosak. Szoval emeletes buszokrol van szo (es villamosokrol) amik eloszor 1949-ben jelentek meg Hong Kong utcain. (ezt a wikipediarol tudom :P, te is megnezheted...)
Egy masik erdekesseg, ami szinten mas mint otthon vagy mint europaban, az a vezetesi szokas. Hihetetlenul batornak tunnek nekem ezek az emberek!!! Olyan kozel allnak meg egymashoz,hogy sokszor behunyom a szemem mert majdnem neki megyunk az elottunk allo autonak vagy autobusznak. A tavolsag egy jelzolampanal pledaul, ami ket jarmu kozt van az centimeterben merheto. Es nem tulzok.
A taxik. Hat az osszes taxi toyota markaju, reginek tuno auto. Oyan old school tipus...De tobb mint valoszinu,hogy nem regiek csak nekem tunnek annak. Nagyon kenyelmesek es nagy bennuk a hely. De eleg dragak azt kell hogy mondjam. Igaz taxival kozlekedni azt hiszem minden orszagban es minden varosban kenyelmes de draga mulatsag...
Remelem sikerult kialakitanom bennetek egy kepet errol a dologrol is...ha erdekel a tema akkor nagyon sok minden van a google-on :) Eseteleg kerdezhettek es megprobalok valaszolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése